Do góry

Zupy Przepis na:

Lekka zupa z owocami morza

Lekka zupa z owocami morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 26

Przepis wart wypróbowania: "Lekka zupa z owocami morza"

Składniki

  • 2–3 morskie ryby (np. dorada, filet z dorsza, filet z łososia)
  • 12 krewetek
  • 12 muli. Na bulion:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1–2 szalotki
  • 1–2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • (opcjonalnie 1/2 bulwy kopru włoskiego)
  • ok. 5 cm pora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • paseczki skórki z 1/2 pomarańczy
  • szczypta szafranu
  • 2-3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • koperek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekka zupa z owocami morza

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i umyj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane czosnek i cebulę, zeszklij. Zalej 3 szklankami wrzątku, dodaj pokrojony seler naciowy, koper włoski, por, skórki z pomarańczy, całe marchewki. Gotuj do miękkości pod przykryciem.

  2. Ryby wyfiletuj, obierz ze skóry, kręgosłupy z głowami odłóż na bok. Krewetki wypłucz, obierz z pancerzyków i głów (nie wyrzucaj). Z bulionu wyłów marchewki, odłóż, a do wywaru wrzuć rybie kręgosłupy z głowami oraz pancerzyki i głowy krewetek. Gotuj kolejne 10 minut.

  3. Filety rybne i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Bulion przecedź przez gazę, dopraw solą i pieprzem, dodaj szafran, podgrzej. Na gorący wrzuć ziemniaki i kawałki ryby, gotuj na małym ogniu tylko kilka minut. Wrzuć pokrojoną marchewkę, krewetki i wypłukane mule. Gotuj tylko ok. 3 minut, aż mule się otworzą. Podawaj z koperkiem.

  4. • 40 minut • dla 4 osób • cena 73 zł

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń