Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orientalna zupa z grzybami"
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 112
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 381
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 400
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 112
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 381
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 400
Składniki
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,50 zł.
Jedną cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść (nie musisz ich obierać), pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj pokrojone pieczarki.
Grzyby smaż razem z cebulą około 5 minut, a następnie zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Obierz i posiekaj drugą cebulę. Połącz ją z mięsem mielonym. Dodaj jajko oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli masa będzie rzadka, możesz wsypać łyżkę bułki tartej.
Powstałą masę dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem, wymieszaj z kilkoma posiekanymi łodyżkami szczypiorku.
Uformuj pulpety, wrzuć do bulionu. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojoną kapustę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem, udekoruj szczypiorem.
Smak orientalnych zup oraz innych dań doskonale podkreśla imbir. Najlepiej, jeśli kupisz świeże kłącze. Możesz je przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że obrany imbir pokroisz w plastry, włożysz do słoika i zalejesz osoloną wodą (pół łyżeczki na szklankę) lub wytrawną wiśniówką.Źródło: Świat kobiety