Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
taaaka bardzo dobra rozgrzewająca zupa marokańska. Palce lizać. Polecam
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1220
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1220
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno kroimy. W głębokim rondlu na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i seler oraz przyprawy. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki, passatę oraz posiekaną garść kolendry i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy soczewicę z puszki, trochę soli według gustu i 0,4 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli mamy suchą soczewicę, płuczemy ją, dodajemy do pomidorów oraz wlewamy 0,55 litra wody i gotujemy na małym ogniu ponad godzinę do momentu gdy soczewica będzie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełniamy wrzątkiem. Obie wersje doprawiamy do smaku solą. Makaron gotujemy osobno. Daktyle drobno kroimy i razem z gorącym makaronem porcjujemy na talerze rozlewamy zupę, skrapiany sokiem z cytryny. Przyozdabiamy świeżą kolendrą. Moja rada: daktyle są suche i trochę twarde. Dając daktyle tylko do ozdoby na wierzch zupy swojego smaku nie uwolnią Jednak po wymieszaniu z gorącą zupą miękną i uwalniają swój słodkawy smak w tej ostrej zupie. Bardzo przyjemne dla kubków smakowych połączenie.