Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
taaaka bardzo dobra rozgrzewająca zupa marokańska. Palce lizać. Polecam
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4205
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416619
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4205
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416619
Składniki
Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno kroimy. W głębokim rondlu na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i seler oraz przyprawy. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki, passatę oraz posiekaną garść kolendry i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy soczewicę z puszki, trochę soli według gustu i 0,4 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli mamy suchą soczewicę, płuczemy ją, dodajemy do pomidorów oraz wlewamy 0,55 litra wody i gotujemy na małym ogniu ponad godzinę do momentu gdy soczewica będzie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełniamy wrzątkiem. Obie wersje doprawiamy do smaku solą. Makaron gotujemy osobno. Daktyle drobno kroimy i razem z gorącym makaronem porcjujemy na talerze rozlewamy zupę, skrapiany sokiem z cytryny. Przyozdabiamy świeżą kolendrą. Moja rada: daktyle są suche i trochę twarde. Dając daktyle tylko do ozdoby na wierzch zupy swojego smaku nie uwolnią Jednak po wymieszaniu z gorącą zupą miękną i uwalniają swój słodkawy smak w tej ostrej zupie. Bardzo przyjemne dla kubków smakowych połączenie.