Do góry

Zupy Przepis na:

Smak Maroka w zupie

Smak Maroka w zupie

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 121

Dodano:

Odsłon: 421

taaaka bardzo dobra rozgrzewająca zupa marokańska. Palce lizać. Polecam

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 1 butelka pomidorowej passaty
  • 1 puszka gotowanej soczewicy lub 20 dkg suszonej brązowej
  • 12 dkg makaronu nitki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • na czubek łyżeczki chyli pieprz cayenne
  • na czubek łyżeczki cynamonu
  • Sól
  • świeża kolendra
  • daktyle - licząc 3 sztuki na talerz
  • Cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno kroimy. W głębokim rondlu na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i seler oraz przyprawy. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki, passatę oraz posiekaną garść kolendry i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy soczewicę z puszki, trochę soli według gustu i 0,4 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
    Jeśli mamy suchą soczewicę, płuczemy ją, dodajemy do pomidorów oraz wlewamy 0,55 litra wody i gotujemy na małym ogniu ponad godzinę do momentu gdy soczewica będzie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełniamy wrzątkiem.
    Obie wersje doprawiamy do smaku solą.
    Makaron gotujemy osobno.
    Daktyle drobno kroimy i razem z gorącym makaronem porcjujemy na talerze rozlewamy zupę, skrapiany sokiem z cytryny. Przyozdabiamy świeżą kolendrą.
    Moja rada: daktyle są suche i trochę twarde. Dając daktyle tylko do ozdoby na wierzch zupy swojego smaku nie uwolnią Jednak po wymieszaniu z gorącą zupą miękną i uwalniają swój słodkawy smak w tej ostrej zupie. Bardzo przyjemne dla kubków smakowych połączenie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń