Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka z szparagową

Szybka z szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 260

Jako student, potrzebuję szybko załatwiać wszelkie sprawy. Do tych spraw zalicza się również gotowanie, które uwielbiam. Dziś zupka błyskawiczna, ale za razem smaczna i pożywna, a co najważniejsze wegańska :) Fasola szparagowa jako główny składnik, na pewno doda wiele energii na dalsze zabieganie ;)

Składniki

  • Fasola szparagowa, najlepiej marynowana, ok 40 dag
  • Kartofle, średnie 3 szt
  • Marchewka, duża 1 szt
  • Cebula, duża 1 szt
  • Por, ćwiartka z całości
  • Wino białe półsłodkie, 1/2 szkl
  • Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • Kostka warzywna 2 szt
  • Bazylia, najlepiej świeża, 8-10 listków średniej wielkości
  • Jarzynka i pieprz
  • Ok 2 l wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka z szparagową

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wywar z kostek warzywnych w ok. 2 l wody.
    Gotujemy na wolnym ogniu.

  2. Jeśli nie mamy marynowanej fasoli, tylko świeżą, to czyścimy, płuczemy i gotujemy ją do średniej miękkości w wodzie z połową łyżeczki soli. Między czasie, zajmujemy się resztą warzyw, które myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Garczek o pojemności ok. 4 l stawiamy na ogniu. Wlewamy oliwę i dodajmy cebulę, pora oraz odrobinę jarzynki. Smażymy do zeszklenia się cebuli, co jakiś czas mieszając. Po zeszkleniu się cebuli, dodajemy do środka ziemniaki i marchewkę, które wcześniej drobno pokroiliśmy. Mieszamy całość i zalewamy połową szklanki wina. (Ważne. Jeśli wywaru będzie za mało dolewamy trochę wody) Warzywa dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia, od czasu do czasu mieszając.

  4. Fasolę marynowaną, albo ugotowaną przez nas, kroimy w drobne części, jednak nie na takie, które łatwo się rozgotują. Siekamy bazylię. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy bazylię i fasolę. Delikatnie przysmażamy od czasu do czasu mieszając.

  5. Do ugotowanych warzyw wlewamy bulion warzywny, chwilę gotujemy. Następnie blenderem miksujemy całość. Po tej czynności, do kremu, dodajemy przysmażona fasolkę z bazylią, już nie gotując. Doprawiamy całość. Tak przygotowaną zupkę podajemy do spożycia, najlepiej smakuje z grahamką :D Smacznego :D

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: studenta

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 20 maja 2014 Na pewno pyszna zupka a przede wszystkim szybka w przygotowaniu.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń