Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako student, potrzebuję szybko załatwiać wszelkie sprawy. Do tych spraw zalicza się również gotowanie, które uwielbiam. Dziś zupka błyskawiczna, ale za razem smaczna i pożywna, a co najważniejsze wegańska :) Fasola szparagowa jako główny składnik, na pewno doda wiele energii na dalsze zabieganie ;)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424837
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424837
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Przygotowujemy wywar z kostek warzywnych w ok. 2 l wody. Gotujemy na wolnym ogniu.
Jeśli nie mamy marynowanej fasoli, tylko świeżą, to czyścimy, płuczemy i gotujemy ją do średniej miękkości w wodzie z połową łyżeczki soli. Między czasie, zajmujemy się resztą warzyw, które myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Garczek o pojemności ok. 4 l stawiamy na ogniu. Wlewamy oliwę i dodajmy cebulę, pora oraz odrobinę jarzynki. Smażymy do zeszklenia się cebuli, co jakiś czas mieszając. Po zeszkleniu się cebuli, dodajemy do środka ziemniaki i marchewkę, które wcześniej drobno pokroiliśmy. Mieszamy całość i zalewamy połową szklanki wina. (Ważne. Jeśli wywaru będzie za mało dolewamy trochę wody) Warzywa dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia, od czasu do czasu mieszając.
Fasolę marynowaną, albo ugotowaną przez nas, kroimy w drobne części, jednak nie na takie, które łatwo się rozgotują. Siekamy bazylię. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy bazylię i fasolę. Delikatnie przysmażamy od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanych warzyw wlewamy bulion warzywny, chwilę gotujemy. Następnie blenderem miksujemy całość. Po tej czynności, do kremu, dodajemy przysmażona fasolkę z bazylią, już nie gotując. Doprawiamy całość. Tak przygotowaną zupkę podajemy do spożycia, najlepiej smakuje z grahamką :D Smacznego :D