Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1
Dodano: 16.05.2014
Odsłon: 260
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowujemy wywar z kostek warzywnych w ok. 2 l wody.
Gotujemy na wolnym ogniu.
Jeśli nie mamy marynowanej fasoli, tylko świeżą, to czyścimy, płuczemy i gotujemy ją do średniej miękkości w wodzie z połową łyżeczki soli. Między czasie, zajmujemy się resztą warzyw, które myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Garczek o pojemności ok. 4 l stawiamy na ogniu. Wlewamy oliwę i dodajmy cebulę, pora oraz odrobinę jarzynki. Smażymy do zeszklenia się cebuli, co jakiś czas mieszając. Po zeszkleniu się cebuli, dodajemy do środka ziemniaki i marchewkę, które wcześniej drobno pokroiliśmy. Mieszamy całość i zalewamy połową szklanki wina. (Ważne. Jeśli wywaru będzie za mało dolewamy trochę wody) Warzywa dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia, od czasu do czasu mieszając.
Fasolę marynowaną, albo ugotowaną przez nas, kroimy w drobne części, jednak nie na takie, które łatwo się rozgotują. Siekamy bazylię. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy bazylię i fasolę. Delikatnie przysmażamy od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanych warzyw wlewamy bulion warzywny, chwilę gotujemy. Następnie blenderem miksujemy całość. Po tej czynności, do kremu, dodajemy przysmażona fasolkę z bazylią, już nie gotując. Doprawiamy całość. Tak przygotowaną zupkę podajemy do spożycia, najlepiej smakuje z grahamką :D Smacznego :D
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Ewus71 20 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Na pewno pyszna zupka a przede wszystkim szybka w przygotowaniu.Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz