Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako student, potrzebuję szybko załatwiać wszelkie sprawy. Do tych spraw zalicza się również gotowanie, które uwielbiam. Dziś zupka błyskawiczna, ale za razem smaczna i pożywna, a co najważniejsze wegańska :) Fasola szparagowa jako główny składnik, na pewno doda wiele energii na dalsze zabieganie ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5716
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1177
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12336
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5191
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5716
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1177
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12336
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5191
Składniki
Przygotowujemy wywar z kostek warzywnych w ok. 2 l wody. Gotujemy na wolnym ogniu.
Jeśli nie mamy marynowanej fasoli, tylko świeżą, to czyścimy, płuczemy i gotujemy ją do średniej miękkości w wodzie z połową łyżeczki soli. Między czasie, zajmujemy się resztą warzyw, które myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Garczek o pojemności ok. 4 l stawiamy na ogniu. Wlewamy oliwę i dodajmy cebulę, pora oraz odrobinę jarzynki. Smażymy do zeszklenia się cebuli, co jakiś czas mieszając. Po zeszkleniu się cebuli, dodajemy do środka ziemniaki i marchewkę, które wcześniej drobno pokroiliśmy. Mieszamy całość i zalewamy połową szklanki wina. (Ważne. Jeśli wywaru będzie za mało dolewamy trochę wody) Warzywa dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia, od czasu do czasu mieszając.
Fasolę marynowaną, albo ugotowaną przez nas, kroimy w drobne części, jednak nie na takie, które łatwo się rozgotują. Siekamy bazylię. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy bazylię i fasolę. Delikatnie przysmażamy od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanych warzyw wlewamy bulion warzywny, chwilę gotujemy. Następnie blenderem miksujemy całość. Po tej czynności, do kremu, dodajemy przysmażona fasolkę z bazylią, już nie gotując. Doprawiamy całość. Tak przygotowaną zupkę podajemy do spożycia, najlepiej smakuje z grahamką :D Smacznego :D