Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa dietetyczna

Zupa jarzynowa dietetyczna

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zupa jarzynowa dietetyczna"

Składniki

  • po 100 g fasolki szparagowej, groszku cukrowego i zielonego groszku łuskanego
  • 1 cebula
  • 2-3 młode marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 2 pomidory
  • sól
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 1 listek laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa jarzynowa dietetyczna

Przygotowanie

  1. Umytą kapustę drobno szatkujemy. Fasolkę i obydwa rodzaje groszku czyścimy, myjemy. Groszek cukrowy pozostawiamy w strąkach (jeśli są duże, tniemy na pół). Groszek zielony łuskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki.

  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki, cebulę i czosnek. Mieszając, smażymy 3 minuty. Dokładamy wszystkie przyprawy. Wlewamy bulion. Czekamy, aż całość zawrze. Dodajemy marchewkę, fasolkę, groszek cukrowy oraz kapustę. Gotujemy na małym ogniu.

  3. Gdy warzywa są już miękkie, do zupy dorzucamy łuskany zielony groszek i uprzednio umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory. Całość gotujemy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu. Dodajemy łyżkę surowego masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń