Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pomidorów z soczewicą

Zupa krem z pomidorów z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 77

Jest to pierwsza przygotowana prze zemnie zupa - krem. Nigdy wcześniej nie gotowałam nic z soczewicą, ale myślę, że w moim menu będzie gościć dość często.

Składniki

  • 2 średnie marchewki (ok.150g)
  • 1 pietruszka (ok.100g)
  • kawałek selera (ok.80g)
  • 1 mała cebula (70g)
  • ok. 250g czerwonej soczewicy
  • 1,2 litra bulionu
  • 500ml passaty (gęsty przecier pomidorowy)
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (jeśli przecier będzie zbyt kwaśny)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonego chili
  • ½ łyżeczki mielonego cuminu (kmin rzymski)
  • ½ łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczka mielonego imbiru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynce. Cebule pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę i delikatnie ją zeszklić (nie rumienić), dodać tarte warzywa, smażyć razem 2 minuty.

  2. Wlać zimny bulion, przykryć i zagotować. Wsypać soczewicę, gotować ok. 15-20 min. wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, zagotować.

  3. Całość zblendować.
    Krem można podać z łyżką gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.
    Zupę - krem podaję z chlebkiem Naan

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń