Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa wielowarzywna na bulionie"
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4069
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 714
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4069
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 714
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 180 kcal, cena 2,10 zł, 4 porcje.
Połówkę średniego brokułu oczyść, podziel na małe różyczki. Łodygę pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Marchewki oczyść, pokrój w kostkę lub plasterki.
Fasolkę szparagową (możesz też użyć żółtej) oczyść, odetnij końcówki, usuń włókna. Strąki opłucz i osusz, jeśli chcesz przekrój na połówki. Przygotowane warzywa przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym (może być z kostki) i gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie strąk papryki opłucz, przekrój na połówki, pozbaw gniazda nasiennego. Paprykowy miąższ pokrój w większą kostkę. Opłucz i posiekaj kilka liści kapusty. Kukurydzę osącz na sicie z zalewy, dodaj do zupy razem z posiekaną kapustą oraz papryką. Gotuj razem jeszcze około 10 minut.
Gotową zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Czystą zupę jarzynową możesz przechować w lodówce, a następnego dnia zaprawić śmietaną lub podać z zasmażką.Źródło: Świat kobiety