Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z dyni na ostro

Przepis dnia 2011-09-16
Zupa z dyni na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 27919

Rozgrzewająca zupa.

Składniki

  • dynia, 3 kg
  • cebula, 2 szt. śr. wielkości
  • czosnek, 3 ząbki
  • kolendra, 1 łyżeczka
  • kminek, 3 łyżeczki
  • imbir mielony, 3 czubate łyżeczki
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • sól, wg uznania
  • rosołki, 2 szt
  • lub rosół, 2 l
  • Papryka ostra mielona, 1 łyżeczka
  • woda zamiast rosołu, 2 l
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z dyni na ostro

Przygotowanie

  1. Obieram dynię, czyszczę z miąższu i kroję w dużą kostkę. Podsmażam na oleju partiami na patelni.

  2. Grzeję rosół lub wodę, wsypuję wszystkie przyprawy ( jeżeli woda to dodaję oczywiście rosołki) oprócz soli. Gotuję ok. 20 min. Następnie wrzucam podsmażoną, zmiękczoną dynię i dalej gotuję na małym ogniu.

  3. Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w talarki czy jak kto chce i podsmażam na złoto na oleju na patelni. Pod koniec smażenia wrzucam pokrojony drobno czosnek. Chwilę jeszcze duszę. I wrzucam całość do garnka z dynią.

  4. Jeszcze 5 min. gotuję. A potem blenderem miksuję na krem. Gotuję jeszcze raz na małym ogniu 5-6 min. Doprawiam solą wg uznania. A jeśli jest za mało ostra, dodaję imbiru, pieprzu i papryki. Powinna być ostra, wyrazista w smaku. Podaję ją bez niczego.

  5. Jeżeli ugotuję za dużo ( co często się zdarza:) to mrożę poporcjowaną w woreczkach. Pyszności.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

she87ns 14 października 2011 wykorzystam ten przepis na jutrzejszy obiad, mam nadzieje, ze wyjdzie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 16 września 2011 Uwielbiam zupę krem z dyni :) Musi być kremowa i pełna rozgrzewających przypraw

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń