Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Obieram dynię, czyszczę z miąższu i kroję w dużą kostkę. Podsmażam na oleju partiami na patelni.
Grzeję rosół lub wodę, wsypuję wszystkie przyprawy ( jeżeli woda to dodaję oczywiście rosołki) oprócz soli. Gotuję ok. 20 min. Następnie wrzucam podsmażoną, zmiękczoną dynię i dalej gotuję na małym ogniu.
Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w talarki czy jak kto chce i podsmażam na złoto na oleju na patelni. Pod koniec smażenia wrzucam pokrojony drobno czosnek. Chwilę jeszcze duszę. I wrzucam całość do garnka z dynią.
Jeszcze 5 min. gotuję. A potem blenderem miksuję na krem. Gotuję jeszcze raz na małym ogniu 5-6 min. Doprawiam solą wg uznania. A jeśli jest za mało ostra, dodaję imbiru, pieprzu i papryki. Powinna być ostra, wyrazista w smaku. Podaję ją bez niczego.
Jeżeli ugotuję za dużo ( co często się zdarza:) to mrożę poporcjowaną w woreczkach. Pyszności.