Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybko, smacznie i zielono - w sam raz na wiosnę!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9516
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9516
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Składniki
Zagotować litr wody. Do wrzątku wrzucić kostki rosołowe, gdy się rozpuszczą - dodać włoszczyznę - gotować 2 minuty. Do wywaru dodać nieosączoną puszkę groszku konserwowego. Gotować 8 minut.
Przygotować białą zasmażkę - rozpuścić łyżkę masła, zasypać mąką i chwilę zasmażać ciągle mieszając - zalać śmietaną mocno wymieszać, żeby nie powstały "kluski" (ohyda!!!). Zasmażkę dodać do zupy - zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na trzech rozpuszczonych łyżkach masła obsmażyć na złoto pokrojone w drobną kosteczkę bułki - wysypać na miseczkę
Tuż przed podaniem na talerze dodać posiekany koperek. Podawać zupę z przygotowanymi wcześniej grzankami.