Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory najczęściej przygotowywałam babkę ucieraną z dodatkiem oleju. Tym razem jednak postanowiłam nieco zaszaleć i wymyśliłam przepis na babkę czekoladową na majonezie. Moim zdaniem jest jeszcze pyszniejsza niż jej klasyczna i popularna wersja. Babka czekoladowa na majonezie jest puszysta, wilgotna, miękka i co ważne mocno czekoladowa. Oprócz dodania do masy czekoladowy dodałam również krem czekoladowy, który tylko wzmocnił smak babki. Ciasto robi się bardzo szybko. Doskonałe do kawki.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Dodajemy do masy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy majonez i krem czekoladowy. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Polewamy lukrem ciasto.
Zapraszam na mojego bloga!