Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka ponczowo-cytrynowa"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27918
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27918
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Cytrynowy poncz sprawia, że babka jest wyjątkowa. Marta Lewicka z Wieliczki
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wlewam po żółtku, ciągle miksuję. W osobnym naczyniu mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielami. Dodaję je do masy jajecznej, mieszam, wsypuję skórkę z cytryny.
Foremkę z kominem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wlewam ciasto i piekę je w temp. 180oC ok. 40 min.
Gorącą wodę mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Nasączam wystudzoną babkę. Miksuję lukru. Polewam nim wierzch babki i posypuję wiórkami.
80 min • Porcja 370 kcal • Koszt porcji 60 gr • Przepis na 16 porcjiŹródło: Kobieta i życie