Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczka francuskie"
Schab w sosie grzybowym podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 862
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 152
Schab w sosie grzybowym podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 862
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 152
Składniki
Jeśli ciastka przygotowujesz z mrożonego ciasta francuskiego, wyjmij je kilka godzin wcześniej, aby rozmarzało w temperaturze pokojowej (najlepiej pozostawić je do rozmarznięcia na noc).
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i pokrój na kwadraty o boku 12 cm.
Twaróg lub serek homogenizowany wymieszaj z miodem, 1 całym jajkiem oraz skórką startą z cytryny. Powstały krem twarogowy podziel na 2 części. Jedną połowę kremu twarogowego rozsmaruj cienką warstwą na cieście. Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Na środek każdego ciastka nałóż porcję kremu twarogowego i ułóż poprzekrawane na pół winogrona, trochę je dociskając.
Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 20 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na chwilę do przestygnięcia na blasze, na której się piekły, a potem studź jeszcze na metalowej kratce.
Ciasteczka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut, porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie