Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 30
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 170
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 139
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 284
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44458
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 30
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 170
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 139
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 284
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44458
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło z 225 g cukru ucieram mikserem do białości. Dodaję po jednym jajku o temperaturze pokojowej, a potem, stopniowo, mąkę, mleko i skórkę startą z dwóch cytryn.
Ciasto przekładam do formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej pergaminem. Piekę 35 minut w temperaturze 160oC. Sprawdzam patyczkiem, czy jest już upieczone. Z cytryn wyciskam sok i mieszam ze 175 g cukru.
Polewam równomiernie jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto i odstawiam na kilka godzin, aby wchłonęło sok, a na wierzchu zrobiła się piękna skorupka.
Czas przygotowania 45 minut Cena porcji około 0,50 złŹródło: Rewia