Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe z masą grylażową"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27848
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27848
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
ok. 80 minut
W rondelku rozpuścić cukier, miód i masło. Lekko przestudzić masę. Mieszając, kolejno dodawać do niej jajka. Na koniec dodać mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt (20x30 cm). Oba placki przenieść na blachy wyłożone papierem do pieczenia. 2 Orzechy włoskie na masę grylażową grubo posiekać. Do małego rondelka z grubym dnem wsypać cukier, rozpuścić go na jasny karmel. Dodać masło, posiekane orzechy oraz miód. Masę grylażową lekko przestudzić. Następnie posmarować nią jeden płat ciasta. Blachy z oboma płatami ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30 minut. Zostawić na blachach do ostygnięcia. 3 Przygotować krem. Mleko wlać do rondelka. Dodać mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Dobrze wymieszać, ugotować „na gęstą kaszkę” i, ciągle mieszając, wystudzić ją. Masło pokroić w kawałki, włożyć do miski i poczekać, aż zmięknie. Dosypać cukier puder i cukier wanilinowy. Utrzeć na krem. Stopniowo dodawać mączną kaszkę i ucierać, aż powstanie gładki krem. 4 Upieczony płat ciasta bez masy grylażowej posmarować kremem. Przykryć ciastem z masą grylażową. Placek wstawić na noc do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokroić w nieduże kostki.
Łyżkę (szklankę), którą odmierzamy potrzebny do ciasta miód, dobrze jest cienko posmarować olejem roślinnym – miód nie będzie się do łyżki przyklejał.Źródło: Życie na gorąco