Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z winogronami i budyniem"
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 89
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 733
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 89
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 733
Składniki
Podziel ciasto na połowy i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na 2 płaty (ok. 20x15 cm). Poprzebijaj ciasto widelcem i piecz do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Odstaw do schłodzenia.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i schłódź go, mieszając co jakiś czas. Następnie masło posiekaj na kawałki, a po chwili zmieszaj je z kremem budyniowym. Na końcu wzmocnij smak masy, dodając łyżkę rumu.
Opłucz i odsącz winogrona. Na jeden płat ciasta wyłóż połowę kremu i ułóż na tym kulki winogron. Przykryj resztą kremu. Połóż na to drugi płat ciasta i odstaw do schłodzenia.
Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gładką polewę i dodaj do niej łyżkę rumu. Schłodzone ciasto posmaruj najpierw dżemem, a następnie polewą. Poczekaj, aż stężeje i pokrój na kawałki. Czas przygotowania: ok. 50 minut Cena porcji: ok. 3,5 zł Kalorie: porcja 500 kcal
Ciasto zyska na wyglądzie, jeśli jasną polewę posypiesz kolorowymi wiórkami lub wyłożysz na nią ozdoby czekoladowe.Źródło: Na żywo