Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe grzebienie z mandarynkami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 293
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1395
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4338
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 293
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1395
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4338
Składniki
Roztop masło. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 min.
Do pozostałej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, wystudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Przełóż je do miski wysypanej mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Ciasto podziel na 8 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Na środku ułóż 3-4 cząstki mandarynki, złóż i mocno zlep końce. Krawędzie ciasta natnij w 5-6 miejscach i delikatnie rozciągnij.
Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 15 min do napuszenia. Piecz 15 min w temp. 180°C.
Do cukru dodaj sok z mandarynki, wymieszaj. Wystudzone ciastka posmaruj przygotowanym lukrem i udekoruj skórką z mandarynki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie