Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuz przekładaniec"
Polecam.
Odsłon: 309
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 106
Polecam.
Odsłon: 309
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 106
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut bez
Ciasto francuskie podzielić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki. Przełożyć je na blachy wyłożone pergaminem, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 170°C do przyrumienienia.
Masa orzechowa: biszkopty i orzechy drobno zemleć. Wlać mleko do rondelka, dodać miód i cukier, a kiedy zacznie się gotować, wsypać zmielone orzechy i biszkopty. Dobrze wymieszać, chwilę gotować na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
Masa budyniowa: budyń rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z budyniem, gotować 2 minuty. Mieszając, ostudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Jeden placek posmarować kremem orzechowym. Przykryć drugim plackiem. Posmarować kremem budyniowym. Przykryć trzecim plackiem, lekko dociskając. Wstawić na noc do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Ciasto poprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje, udekorować bitą śmietaną i połówkami orzechów.Źródło: Życie na gorąco