Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Holenderski piernik z czekoladą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy prażymy na patelni, a kiedy przestygną, drobno siekamy. Odkładamy niewielką ilość do dekoracji.
Mieszamy miód z jajkami, cukrem, goździkami, kardamonem, cynamonem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy mikserem. Dosypujemy migdały i orzechy, mieszamy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównujemy. Pieczemy 60 minut w 180oC. Po wystudzeniu wierzch smarujemy miodem i posypujemy orzechami.Źródło: Rewia