Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekładaniec karmelowy to połączenie czekolady i toffi. Ta słodka propozycja sprawdzi się dla prawdziwych łasuchów.
Do tego przepisu użyj okrągłej formy o średnicy około 25 cm.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10465
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336795
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4418
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423988
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10465
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336795
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4418
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423988
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, dodaj odrobinę soli i zacznij miksować na najwyższych obrotach. Kiedy zaczną robić się sztywne, dodawaj powoli cukier. Ubijaj tak długo, aż masa zrobi się gęsta i błyszcząca. Dodaj żółtka do białek i zmiksuj krótko.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką razem z białkami i żółtkami.
Przelej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 40 minut aż do tzw. suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Teraz czas przygotować mus czekoladowy. Do garnka wlej śmietanę, podgrzej na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz grzanie do minimum albo odstaw na bok. Dodaj posiekaną czekoladę mleczną i deserową. Całość mieszaj tak długo aż konsystencja będzie jednolita. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach przemieszaj masę, dodaj zimne mascarpone i ubijaj krótko na wysokich obrotach. Mus czekoladowy powinien być gęsty i kremowy.
Biszkopt podziel na dwie lub trzy części, według uznania. Przełóż go musem czekoladowym i masą krówkową. Wierzch udekoruj dodatkową porcją masy krówkowej lub polewą czekoladową.