Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kwiatowe tarteletki"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 349
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104600
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9114
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 349
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104600
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9114
Składniki
<strong>Deser podajesz z prawdziwymi kwiatami? Uprzedź jedzącego – jeśli je kwiaty po raz pierwszy, może spróbować tylko odrobinę!</strong>
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój wraz ze skórką na cienkie i długie plasterki. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i stopionym masłem.
W szerokim rondlu zagotuj szklankę wody z sokiem z cytryny. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż na minutę plasterki jabłek, zaraz je wyjmij łyżką cedzakową i ułóż tak, aby osączyć je z wody (np. na szerokim sicie lub na talerzu wyłożonym pergaminem). Pozostaw do ostygnięcia.
Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na pasy. Potrzebujesz tyle pasków ciasta, ile różanych koszyczków zamierzasz przygotować.
Paski ciasta francuskiego posmaruj masą cukrowo-cynamonową. Nieposmarowane zostaw końce, aby je potem łatwiej zlepiać.
Na cieście układaj ostudzone plasterki jabłek (czerwona skórka powinna wystawać ponad pasek ciasta) i zwijaj w luźny rulonik.
Zlep brzegi ciasta ze sobą. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
Tarteletki piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C, aż ciasto się zrumieni. Koszyczki udekoruj borówkami lub konfiturą i posyp cukrem pudrem.
<strong>: 120 minut Porcja: 195 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie