Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy brak czasu na prawdziwego piernika. Zapraszam na mój blog: http://kobiecykacik.blox.pl
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 913
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2846
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 949
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1697
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14619
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 913
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2846
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 949
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1697
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14619
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Roztopiony, zimny miód wlewamy do jaj ( ja używam gryczanego, bo ma najlepszy posmak w cieście). Cały czas ucierając dodajemy śmietanę, mąkę, cynamon i sodę. Na końcu olej i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wylewamy ciasto do podłużnej blachy i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 50 minut.
Upieczony i wystudzony piernik kroimy wzdłuż na pół i smarujemy dżemem/powidłami. Składamy. Ja do dekoracji użyłam roztopionej czekolady i posypałam orzeszkami ziemnymi.