Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koleżanki z pracy stwierdziły, że smakiem przypomina on popularne Katarzynki. Jest bardzo smaczny. Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami. Ja upiekłam 4 blaty i przełożyłam marmoladą. Piernik można upiec kilka dni przed świętami.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2121
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6463
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 908
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2121
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 6463
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 908
Składniki
Cukier, miód, mleko, masło rozpuściłam, do ciepłego dodałam przyprawę do piernika i wystudziłam. Ubiłam jajka i dodałam do wystudzonej masy. Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam. Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21x24 cm. Można oczywiście upiec w keksówkach dwa osobne placki. Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach. Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.
Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła z cukrem i kakao. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wymieszałam z polewą. Ozdobiłam wierzch piernika posypką.