Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 154
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 253
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 355
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 166
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 154
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 253
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 355
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 166
Składniki
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą i solą, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 25 min. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmanową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pregaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i osdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.