Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polski tort Sachera"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 283
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1222
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 283
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1222
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
Masło ucieramy z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, powoli dodajemy do ciasta.
Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy, powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180oC.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, masłem i cukrem pudrem. Mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrawamy, smarujemy podgrzaną marmoladą. Tort dekorujemy polewą czekoladową i truskawkami. Schładzamy w lodówce.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3 zł</strong>
<strong>Wartość odżywcza 1 porcji 590 kcal Białko 10,2 g/ Tłuszcz 31 g/Węglowodany 68 g</strong>
<strong>Przepis nadesłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic.</strong>Źródło: Rewia