Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Połączenie sera, truskawek i ciasteczek tworzy doskonałe połączenie smakowe. Ten sernik robiła moja babcia w dużej misce bez kruchego spodu i polewy. Najlepiej wychodzi z wiejskiego sera tak go pamiętam z dzieciństwa. Ja go odrobinę zmodyfikowałem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 704
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22730
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45297
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 704
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22730
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45297
Składniki
Ciastka dokładnie zmielić w blenderze, następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na spód tortownicy.
Część turkawek pokroić w plasterki i rozłożyć wzdłuż brzegu rantu tortownicy.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić. Twaróg podzieli podzielić na dwie części, tak samo postąpić z masłem. Do malaksera wlać ostudzoną galaretkę, wrzucić pokruszony twaróg i masło oraz dodać 2 łyżki cukru pudru. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciasteczek. W masie ułożyć resztę truskawek. Włożyć do lodówki aby mas serowa stężała.
Rozpuścić galaretkę pomarańczową w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić. Do malaksera wlać zimną galaretkę, dodać resztę twarogu i masła. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Wylać na pierwszą warstwę masy serowej. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przygotowanie polewy. Do garnuszka wrzucić tłuszcz, cukier puder i kakao. Wszystkie składniki zacząć powoli podgrzewać i wlać rozpuszczoną żelatynę. Kiedy wszystkie składniki się połączą zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Uwaga masy nie można zagotować. Kiedy polewa będzie lekko ciepła dodawać po łyżce śmietany i mieszać do połączenia składników. Przygotowaną polewę wylać na schłodzony sernik.
Rady: zamiast polewy wierzch sernika można ozdobić sezonowymi owocami i galaretką. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery do masy można dodać więcej cukru pudru.
Smacznego !!!