Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Połączenie sera, truskawek i ciasteczek tworzy doskonałe połączenie smakowe. Ten sernik robiła moja babcia w dużej misce bez kruchego spodu i polewy. Najlepiej wychodzi z wiejskiego sera tak go pamiętam z dzieciństwa. Ja go odrobinę zmodyfikowałem.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5257
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 300
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13387
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5257
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 300
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13387
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Składniki
Ciastka dokładnie zmielić w blenderze, następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na spód tortownicy.
Część turkawek pokroić w plasterki i rozłożyć wzdłuż brzegu rantu tortownicy.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić. Twaróg podzieli podzielić na dwie części, tak samo postąpić z masłem. Do malaksera wlać ostudzoną galaretkę, wrzucić pokruszony twaróg i masło oraz dodać 2 łyżki cukru pudru. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciasteczek. W masie ułożyć resztę truskawek. Włożyć do lodówki aby mas serowa stężała.
Rozpuścić galaretkę pomarańczową w ¾ szklanki gorącej wody i ostudzić. Do malaksera wlać zimną galaretkę, dodać resztę twarogu i masła. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Wylać na pierwszą warstwę masy serowej. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przygotowanie polewy. Do garnuszka wrzucić tłuszcz, cukier puder i kakao. Wszystkie składniki zacząć powoli podgrzewać i wlać rozpuszczoną żelatynę. Kiedy wszystkie składniki się połączą zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Uwaga masy nie można zagotować. Kiedy polewa będzie lekko ciepła dodawać po łyżce śmietany i mieszać do połączenia składników. Przygotowaną polewę wylać na schłodzony sernik.
Rady: zamiast polewy wierzch sernika można ozdobić sezonowymi owocami i galaretką. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery do masy można dodać więcej cukru pudru.
Smacznego !!!