Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marcepan to dla mnie idealny dodatek do wielu wypieków. Nadaje niezwykły migdałowy smak. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu zarówno samemu lub do kupienia w sklepie. Do tej pory marcepan wykorzystywałam w piernikach. Jednak tym razem postanowiłam nieco zmienić swoje zwyczaje i wykorzystałam marcepan w szarlotce.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 553
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1301
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 411
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 553
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1301
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 411
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość tortownicy. Ciastem wylepiamy boki i dno tortownicy. Masa jabłkowa: Masę marcepanowa kroimy na małe kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka możemy podlać paroma kroplami wody, aby nie przywarły. Dusimy. Do lekko rozduszonych jabłek dodajemy pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Ciasto na dnie posypujemy kaszą manną. Dodajemy uduszone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki. Ozdabiamy gwiazdkami wierzch ciasta. Ciasto pieczemy około 60 -70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Zapraszam na mojego bloga!