Wypróbowany przepis na "Torcik truskawkowy bez pieczenia"
Torcik truskawkowy bez pieczenia
Składniki
- 7 dag orzechów włoskich
- 3 dag płatków kukurydzianych
- 1/2 suchego wafla
- tabliczka czekolady deserowej
- łyżka rumu
- 5 dag masła (2 łyżki). Krem: 20 dag śmietanki 30 proc
- opak. galaretki cytrynowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kg truskawek. Do dekoracji: 4 kostki czekolady deserowej
- 1/3 łyżeczki masła
- listki melisy
Składniki
- 7 dag orzechów włoskich
- 3 dag płatków kukurydzianych
- 1/2 suchego wafla
- tabliczka czekolady deserowej
- łyżka rumu
- 5 dag masła (2 łyżki). Krem: 20 dag śmietanki 30 proc
- opak. galaretki cytrynowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kg truskawek. Do dekoracji: 4 kostki czekolady deserowej
- 1/3 łyżeczki masła
- listki melisy

Etapy przygotowania
55 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,10 zł • Przepis na 12-14 porcji
Orzechy mielę, płatki i wafel drobno kruszę. Czekoladę z rumem rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miękkie masło, mieszam. Tortownicę wykładam folią spożywczą.
Roztopioną czekoladę łączę z orzechami, płatkami i waflem. Wykładam tą masą dno tortownicy, dociskam. Wstawiam do lodówki.
Krem: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szkl. gorącej wody. Trus kawki myję, usuwam szypułki, osuszam. Część truskawek kroję na pół, wykładam nimi boki tortownicy, resztę, w całości, układam na spodzie.
Zimną kremówkę ubijam, dodaję cukier puder i wystudzoną galaretkę. Wykładam na truskawki i wstawiam do lodówki.
Czekoladę rozpuszczam i łączę z masłem. Polewam wierzch torcika, dekoruję melisą.
Do zrobienia czekoladowych dekoracji używam rożka skręconego z pergaminu. Teresa Skotnicka z GozdowaŹródło: Kobieta i życie
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 144

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 305

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 78
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 144

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 305

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 78


Składniki
- 7 dag orzechów włoskich
- 3 dag płatków kukurydzianych
- 1/2 suchego wafla
- tabliczka czekolady deserowej
- łyżka rumu
- 5 dag masła (2 łyżki). Krem: 20 dag śmietanki 30 proc
- opak. galaretki cytrynowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kg truskawek. Do dekoracji: 4 kostki czekolady deserowej
- 1/3 łyżeczki masła
- listki melisy
55 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,10 zł • Przepis na 12-14 porcji
Orzechy mielę, płatki i wafel drobno kruszę. Czekoladę z rumem rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miękkie masło, mieszam. Tortownicę wykładam folią spożywczą.
Roztopioną czekoladę łączę z orzechami, płatkami i waflem. Wykładam tą masą dno tortownicy, dociskam. Wstawiam do lodówki.
Krem: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szkl. gorącej wody. Trus kawki myję, usuwam szypułki, osuszam. Część truskawek kroję na pół, wykładam nimi boki tortownicy, resztę, w całości, układam na spodzie.
Zimną kremówkę ubijam, dodaję cukier puder i wystudzoną galaretkę. Wykładam na truskawki i wstawiam do lodówki.
Czekoladę rozpuszczam i łączę z masłem. Polewam wierzch torcika, dekoruję melisą.
Do zrobienia czekoladowych dekoracji używam rożka skręconego z pergaminu. Teresa Skotnicka z GozdowaŹródło: Kobieta i życie