Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z malinami"
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 204
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 365
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 39
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 204
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 365
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 39
Składniki
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka oraz przesiane obie mąki, wymieszane ewentualnie z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C. Po tym czasie blaszkę wyjmij z piekarnika i zrzuć na płaską powierzchnię z wysokości 50-60 cm (najlepiej na podłogę), aby biszkopt równo opadł. Przestudź.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na wolnych obrotach, aż zacznie gęstnieć, pod koniec ubijania dodaj do niej gotową masę śmietankową i chwilę miksuj. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Pierwszy posmaruj konfiturą z malin, przykryj drugim, posmaruj kremem, przykryj trzecim blatem, posmaruj kremem. Tort posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj grubą warstwą malin. Zalej ją powoli (po łyżce) galaretką malinową. Boki posyp płatkami migdałowymi. Podaj po schłodzeniu.
Chcesz, by biszkopt miał bardziej wyrazisty kolor (był ciemniejszy)? Wraz z mąką dodaj 3 łyżki kakao.Źródło: Świat kobiety