Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort czekoladowo-bananowy"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 262
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 262
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dosypując porcjami 75 g cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z kakao i porcjami wsypuj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź spód ok. godziny.
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Banany obierz, pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki i ułóż na czekoladowym spodzie. Pozostaw wolny brzeg o szerokości 1 cm. Wanilię rozetnij wzdłuż i zeskrob rdzeń. Wymieszaj go z 50 g cukru i sokiem z cytryny. Do tego dodaj żelatynę. Potem podgrzewaj na małym płomieniu, aż żelatyna się stopi.
Wymieszaj całość z kwaśną śmietaną. Ubij 200 g kremówki i dodaj do tężejącej kwaśnej śmietany. Krem rozsmaruj na bananach i wstaw do lodówki na 4 godziny. Podgrzej 100 g kremówki, rozpuść w niej czekoladę. Polewą posmaruj wierzch tortu i schłódź, by zastygła.
Pozostałą śmietanę ubij i przełóż do szprycy. Wyciśnij na torcie małe rozetki i udekoruj go wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania: 110 minut
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 620 kcalŹródło: Na żywo