Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort księżyc z szampańskim kremem"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 246
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 246
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,90 zł
Gorzką czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i 1/2 szklanki cukru. Ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do masy jaje cznej i delikatnie mieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Formę w kształcie księżyca wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 25–30 minut. Wystudź biszkopt, rozetnij go na 2 placki.
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Pozostały cukier oraz 1 torebkę cukru waniliowego wymieszaj z 2/3 śmietany, ubij ją mikserem na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z szampanem, sokiem cytrynowym oraz żelatyną.
Spód tortu ułóż na dnie formy. Posmaruj go tężejącym kremem, przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietanę ubij z ostatnim cukrem waniliowym.
Gotowy tort wyjmij z formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Boki obsyp posiekanymi migdałami. Na wierzchu ciasta zrób grzebieniem cukierniczym dekoracyjne fale. Przed podaniem tort oprósz kakao.Źródło: Tina