Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort lawendowy"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 276
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22529
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 267
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 276
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22529
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 267
Składniki
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 620 kcal, cena 2,20 zł.
Krok pierwszy. Kremówkę doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Wsyp 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy, wymieszaj starannie. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.
Krok drugi. Płynną czekoladę przełóż do miski. Par tiami dolewaj przez sitko masę śmietanową, energicznie miksuj. Odstaw na noc do lodówki. Jajka wbij do miski, zmiksuj z cukrem na pianę.
Krok trzeci . Dodaj mąkę przesianą ze skrobią oraz olej. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Wylej je na dwie pokryte pergaminem blachy. Piecz w 175 stopniach 12-15 minut. Biszkopty zdejmij z blaszek.
Krok czwarty. Z ciepłego jeszcze ciasta usuń pergamin. Biszkopty ostudź, po krój na 3 równe pasy. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z odrobiną barwnika. Pierwszy pas posmaruj kremem, zroluj.
Krok piąty. Kolejne pasy smaruj lawendowym kremem i owijaj wokół pierwszego rulonika. Postępuj tak, do wyczerpania składników. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, ozdób lawendą.Źródło: Świat kobiety