Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort piernikowy z masą krówkową"
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3100
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1409
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 220
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3100
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1409
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 220
Składniki
Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując cukier i cukier waniliowy, połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao i korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając. Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty.
Masę krówkową mocno podgrzej. Wrzuć do niej czekoladę połamaną na kawałeczki. Mieszaj, aż się rozpuści. Kiedy masa wystygnie i zacznie znów gęstnieć, domieszaj do niej orzechy.
Blaty przełóż masą krówkową z czekoladą oraz orzechami. Wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją podgrzewając na małym płomieniu. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz ją z żelatyną i ostrożnie domieszaj do sera. Tort wyjmij z lodówki. Posmaruj tężejącą masą waniliową. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem udekoruj, np. pierniczkami oraz żurawiną.Źródło: Naj