Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort – ślimak"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35040
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35040
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru na pianę. Z białek i pozostałego cukru również ubij sztywną pianę. Połącz je i delikatnie wmieszaj mąkę. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i wlej ciasto. Piecz w 160o C ok. 45 minut. Wystudź ciasto w formie, wyjmij i przekrój w poprzek na trzy części.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i, stale mieszając, schłódź. Potem dodaj do kremu miękkie masło pokrojone w kawałki i miksuj, aż będzie gładki.
Dwa krążki ciasta posmaruj kremem (1/3 kremu odłóż) i poukładaj ananasy. Połóż krążki jeden na drugim, na końcu krążek bez kremu. Boki tortu posmaruj pozostałym kremem, obsyp orzechami i wstaw do lodówki, by stężały.
Z białka, cukru i soku z cytryny utrzyj polewę. Połową polewy posmaruj wierzch tortu, poczekaj aż zastygnie. Resztę polewy rozdziel na trzy części, zafarbuj kakao barwnikami, włóż do papierowych rożków i narysuj na torcie ślimaka.
(bez czasu tężenia): 95 minut; Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie