Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z winogronami i orzechami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Grubo posiekaj czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Utrzyj masło, 230 g cukru, szczyptę soli i cukier wanilinowy na kremową masę.
Dodawaj do masy po jednym jajku. Następnie połącz ją z rozpuszczoną czekoladą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj z czerwonym winem i kwaśną śmietaną. Dodaj trochę barwnika i mieszaj jeszcze raz, aby powstało ciasto.
Przełóż je do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz w na grzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ok. 50 minut.
Żelatynę namocz w pół szklanki zimnej wody. Ubij śmietankę, połącz ją z serem i resztą cukru (140 g). Żelatynę podgrzej, wymieszaj ze śmietaną i połącz z kremem.
Wystudzone ciasto przekrój poziomo na 3 części. Winogrona oczyść, umyj i oderwij od gałązek (kiść odłóż). Na pierwszy płat ciasta wyłóż 1/4 kremu i połowę winogron. Ponownie wyłóż 1/4 masy i rozprowadź pozostałe owoce. Ciasto schładzaj godzinę w lodówce.
Na patelni rozpuść 2 łyżki cukru, dodaj orzechy i skarmelizuj je. Na wierzch i boki ciasta wyłóż masę śmietanową. Środek posyp kakao, ozdób orzechami i winogronami.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 7 zł. Kalorie: porcja 540 kcalŹródło: Na żywo