Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ucierane ciasto z winogronami"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1475
Polecam.
Odsłon: 258
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 73
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 263
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1475
Polecam.
Odsłon: 258
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 73
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 263
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę otartą z cytryny oraz sól, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej olej i miksuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz obroty miksera, dodaj 1 suchych składników oraz 1 wina i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Postępuj tak do wyczerpania wszystkich składników ciasta. Na koniec dodaj umyte i osuszone winogrona. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
70 minut Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie