Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoski placek z mandarynkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 59
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 466
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13607
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 59
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 466
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13607
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł
Mandarynki odcedzamy z zalewy. Obrane ze skórki orzechy laskowe podprażamy na patelni bez tłuszczu – dzięki temu będą bardziej aromatyczne. Kiedy ostygną, dość drobno siekamy.
Do miodu dodajemy cukier, jajka i przyprawę do piernika, mieszamy, aby się połączyły. Stopniowo dokładamy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy partiami orzechy i mandarynki. Delikatnie mieszamy, żeby owoce się za bardzo nie rozpadły.
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blachy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy 25–30 minut w 180oC. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w blasze do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i płynną polewamy wyjęty z blachy placek.Źródło: Rewia