Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
czerstwe bułki kroimy w cienkie plastry lub drobne kawałki, dodajemy jajka(1 jajko na 1 bułkę), przyprawy, i troche mleka.Trzeba uważać żeby nie za dużo, chodzi o to żeby powstało z tych składników dosyć geste ciasto z którego mozemy wykręcić kule( knedle), po wymieszaniu odstawiamy na jakieś pół godziny .
sprawdzamy czy ciasto sie ładnie kulkuje jęśli za rzadkie dodajemy jeszcze troche bułki(może być tarta) jeśli za twarde dolewamy odrobinkę mleka.
wykrecamy kule średniej wielkości albo jakie kto chce, i ponownie pozostawiamy na jakiś czas w lodówce zakryte folią lub lekko wilgotną ściereczką.Ja najcześciej przygotowuje knedle jednego dnai wieczorem i zostawiam uformowane na całą noc w lodowce.
w dużym garnku zagotowujemy wode solimy tak jak na wiekszość kluchów, jak woda wrze wrzucamy knedle bardzo delikatnie mieszamy a następnie przykręcamy gaz i pozwalamy im sie pomalutku gotować, kiedy podpłyną do wierzchu jeszcze krótką chwilę podtrzymujemy na gazie a nastepnie całkowicie wyłączamy i przykrywamy garnek pokrywką.Pod przykryciem knedle dochodzą ok. 15-20 minut, nie ma tragedii jak zostaną dłużej.
knedle możemy podawać z sosami mięsnymi ,grzybowymi lub warzywnymi, lub tylko polane masłem z odrobiną gałki muszkatołowej. Smakują też rewelacyjnie pokrojone wplastry i podsmażone na złoty kolor np ż zimnym dipem czosnkowym. śmacznego