Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 1108

Genialne w smaku bułki do hamburgerów.

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 dkg drożdży
  • 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • ziarna sezamu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam do miski.

    Do kubeczka wlałam ciepłą wodę, dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej) i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia.


    Kiedy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło.

    Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

  2. Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło.

    Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie je spłaszczyłam.

    Posmarowałam wierzch jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam ziarnem sezamu.

    Przykryłam ściereczką i odczekałam ok. 20 minut by wyrosły.

    Piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15 minut.

  3. Notatki:
    * ciasto na te bułki jest dość kleiste i trzeba dłonie maczać w mące by uformować ładne kule
    * piec do koloru złoto - brązowego, każdy piekarnik piecze inaczej i czas podany w przepisie może się zmienić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń