Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona karkówka"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1611
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1046
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1611
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1046
Składniki
Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i podziel na cztery kotlety. Nie rozbijaj ich.
Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Kawałki mięsa oprósz z dwóch stron solą i pieprzem oraz mieloną wędzoną papryką i kuminem.
Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz. Dodaj cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie podlej całość 1-2 szklankami wody. Wrzuć ulubione zioła oraz kawałek laski cynamonu. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa (30-40 minut).
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz, potem pokrój na kawałki. Wymieszaj z piórkami czerwonej cebuli. Przeciśnięty czosnek utrzyj ze szczyptą soli. Dodaj 3 łyżki oleju oraz pieprz do smaku. Uduszone mięso wyłóż na półmisek. Polej odrobiną sosu. Na mięsie rozłóż sałatkę, ozdób ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 370 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety