Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona karkówka"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1043
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1043
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Składniki
Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i podziel na cztery kotlety. Nie rozbijaj ich.
Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Kawałki mięsa oprósz z dwóch stron solą i pieprzem oraz mieloną wędzoną papryką i kuminem.
Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz. Dodaj cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie podlej całość 1-2 szklankami wody. Wrzuć ulubione zioła oraz kawałek laski cynamonu. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa (30-40 minut).
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz, potem pokrój na kawałki. Wymieszaj z piórkami czerwonej cebuli. Przeciśnięty czosnek utrzyj ze szczyptą soli. Dodaj 3 łyżki oleju oraz pieprz do smaku. Uduszone mięso wyłóż na półmisek. Polej odrobiną sosu. Na mięsie rozłóż sałatkę, ozdób ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 370 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety