Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 19760

Pyszne i czekoladowe, sam wygląd tego ciasta zachęca do zjedzenia.

Składniki

  • mleko w proszku, 250 g
  • masło, 170 g
  • cukier, 1,5 szklanki
  • kakao, 4 łyżki
  • woda, poł szklanki
  • herbatniki, 15 sztuk
  • ciastka maślane z czekoladą, 10 sztuk
  • sezam, garść
  • migdały, garść
  • orzechy laskowe, garść
  • rodzynki, garść
  • pistacje, garść
  • biała czekolada, 1 tabliczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Blok czekoladowy

Przygotowanie

  1. Siekamy orzechy, kruszymy białą czekoladę herbatniki i ciastka.

  2. Do dużej miski wrzucamy mleko w proszku, posiekane orzechy, migdały, pokruszoną białą czekoladę, pokruszone herbatniki i ciastka, rodzynki oraz sezam. Wszystko mieszamy.

  3. W rondelku topimy masło z cukrem, kakaem i dolewamy wodę. Wszystko podgrzewamy aż utworzy gładką masę.

  4. Ciepłą (ale nie gorącą) masę przelewamy do miski z mlekiem i dodatkami. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej folią.

  5. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kama2002 19 lipca 2013 Niedawno jadłam taki blok - pyszności. Ode mnie 5:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 sierpnia 2012 Jak dla mnie sklepowe czekolady chowają się przy takim wspaniałym bloku. Ciekawy pomysł z dodaniem ciastek maślanych z czekoladą i białej czekolady, muszę wypróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń