Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 26
Dodano: 07.07.2010
Odsłon: 3962
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wyłożyc na blat, aby miały jednakową temperaturę.
Z 2 jajek oddzielić białka, którymi potem posmarujemy bułeczki, natomiast 2 żółtka i 1 jajko całe użyjemy do wyrobienia ciasta.
Wszystkie składniki (oprócz czarnych porzeczek) wymieszać razem w 1 misce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga: ciasto nie podwoi swojej objętości, ale troszke urośnie, ja dałam mu na to 40 minut).
Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać bułką tartą.
z ciasta formować placuszki- mi wyszło 10 sztuk. do środka wkładać po 1łyżce czarnych porzeczek i zalepiać brzegi, układać na blaszce. Można też dodawać do porzeczek wymieszaną bułkę tarta z cukrem-ilość ok. 1/2 łyzeczki na 1 bułeczkę, bułka wchłonie ewentualny sok, który puszczą porzeczki
Każdą byłeczke posmarować z wierzchu białkiem.
Piec 30-40 minut, w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ina000 09 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
uwielbiam czarne porzeczki, ciacho wygląda pysznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 07 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
ale i tak baardzo smakowicie wygląda :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

julkens 07 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
niestety zdjęcie miało inne wymiary oryginalnie, dlatego jest rozciągnięte. Mimo wszystko życzę Smacznego :)0 Kto głosował? | Odpowiedz