Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki, które piekłam pierwszy raz i udały się ;)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3499
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 607
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3762
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 321
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 575
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3499
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 607
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3762
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 321
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 575
Składniki
Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wyłożyc na blat, aby miały jednakową temperaturę.
Z 2 jajek oddzielić białka, którymi potem posmarujemy bułeczki, natomiast 2 żółtka i 1 jajko całe użyjemy do wyrobienia ciasta.
Wszystkie składniki (oprócz czarnych porzeczek) wymieszać razem w 1 misce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga: ciasto nie podwoi swojej objętości, ale troszke urośnie, ja dałam mu na to 40 minut).
Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać bułką tartą.
z ciasta formować placuszki- mi wyszło 10 sztuk. do środka wkładać po 1łyżce czarnych porzeczek i zalepiać brzegi, układać na blaszce. Można też dodawać do porzeczek wymieszaną bułkę tarta z cukrem-ilość ok. 1/2 łyzeczki na 1 bułeczkę, bułka wchłonie ewentualny sok, który puszczą porzeczki
Każdą byłeczke posmarować z wierzchu białkiem.
Piec 30-40 minut, w temperaturze 180 st. Celsjusza.