Do góry

Desery Przepis na:

chlebek migdałowo-bananowy

chlebek migdałowo-bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 1718

Taki chlebek smakuje jesienią i tak idealnie pasuje do kubka z gorącą herbatą. Sprawdza się o poranku, w południe, wieczorem, a nawet w środku nocy - tak naprawdę każda pora jest dobra, aby zjeść kawałek. Albo dwa! Pyszny chlebek bananowo-migdałowy.

Składniki

  • 100g mąki migdałowej
  • 100g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 30g masła
  • 100g jogurtu naturalnego
  • garść migdałów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chlebek migdałowo-bananowy

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Banany umyć, obrać i rozgnieść widelcem. Migdały drobno posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki: mąkę migdałową, płatki owsiane, bananowe puree, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajko, (rozpuszczone wcześniej) masło, jogurt naturalny i zmiksować na gładką masę. Dodać posiekane migdały, wymieszać. Gotową masę przełożyć do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku formę należy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy chlebek wyjąć i ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń