Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto biszkoptowe

Cytrynowe ciasto biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 333

Sprawdzony przepis

Składniki

  • 5 żółtek
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sok i skórka z cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 150 g cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasto biszkoptowe

Przygotowanie

  1. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 175 stopni. Masłem posmarować spód formy do pieczenia.

  2. Żółtka połączyć w średniej misce z olejem, skórką i sokiem z cytryny i dobrze ubić.

  3. Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia, wmieszać suche składniki do masy z żółtkami uważając, by nie było grudek.


  4. Aby zrobić bezę, białka wlać do miski i ubijać - najpierw na wolnych obrotach by białka napowietrzyć, dodać cukier, zwiększyć obroty do jak najwyższych i ubijać ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna. Używając łopatki, delikatnie wmieszać bezę do masy.


  5. Przełożyć masę do formy. Wygładzić wierzch i piec 35-45 minut. Ciasto powinno być rumiane.

  6. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika i ostudzić zanim je z niej wyjmiemy.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń