Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie tylko dla miłośników ciast drożdżowych... ;))
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1320
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 226
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1320
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 226
Składniki
Mąkę przesiać do miski i zagnieść z masłem i margaryną ( na ile jest to tylko możliwe bo ciasta z tego nie da się jeszcze uformować ;) ) W zimnym mleku rozpuszczamy drożdże wlewamy do mąki łącznie ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Z wyjątkiem dżemu. ;) Zagniatamy ciasto, wyrabiamy tak długo aż nie będzie kleiło się do ręki. Gotowe wstawiamy od razu do lodówki na 2-3 godz. (i tak urośnie) Ja wstawiam na godzinę do zamrażalnika a potem jeszcze z pół godzinki do lodówki ;) Ze schłodzonego ciasta robimy rogaliki lub wszelkiego innego rodzaju drożdżówki nadziewane dżemem i pieczemy od razu w nagrzanym do 170 piekarniku.