Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowe z miodem i orzechami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16906
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 111
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 328
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 856
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24359
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16906
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 111
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 328
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 856
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24359
Składniki
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojone na ćwiartki i obrane ze skórki gruszki, podsmażaj około 15 minut, aż zmiękną.
Zmiksuj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Gdy dobrze się połączą, dodaj masło i znów miksuj, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj mleko oraz jajko i ponownie zmiksuj całość. Dołóż posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj masę. Przełóż ciasto do formy, na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej gruszki. Piecz ok. 30 minut.
Przygotuj miodowy syrop: wymieszaj cukier ze 100 ml wody, miodem, skórką i sokiem z limonki. Gotuj syrop, aż cukier się rozpuści. Posmaruj nim ostudzone ciasto.
Czas przygotowania: 40 minut (+ 30 minut pieczenia) • 10 porcji • 474 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.Źródło: Olivia