Do góry

Desery Przepis na:

Gruszkowe z miodem i orzechami

Gruszkowe z miodem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Gruszkowe z miodem i orzechami"

Składniki

  • 5 gruszek, bez gniazd nasiennych
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 170 g masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • jajko
  • 150 g orzechów włoskich. Syrop: 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g miodu
  • skórka i sok z jednej limonki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gruszkowe z miodem i orzechami

Przygotowanie

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojone na ćwiartki i obrane ze skórki gruszki, podsmażaj około 15 minut, aż zmiękną.

  2. Zmiksuj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Gdy dobrze się połączą, dodaj masło i znów miksuj, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj mleko oraz jajko i ponownie zmiksuj całość. Dołóż posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj masę. Przełóż ciasto do formy, na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej gruszki. Piecz ok. 30 minut.

  3. Przygotuj miodowy syrop: wymieszaj cukier ze 100 ml wody, miodem, skórką i sokiem z limonki. Gotuj syrop, aż cukier się rozpuści. Posmaruj nim ostudzone ciasto.

  4. Czas przygotowania: 40 minut (+ 30 minut pieczenia) • 10 porcji • 474 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń