Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowe z miodem i orzechami"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1755
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1538
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1831
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1755
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1538
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1831
Składniki
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojone na ćwiartki i obrane ze skórki gruszki, podsmażaj około 15 minut, aż zmiękną.
Zmiksuj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Gdy dobrze się połączą, dodaj masło i znów miksuj, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj mleko oraz jajko i ponownie zmiksuj całość. Dołóż posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj masę. Przełóż ciasto do formy, na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej gruszki. Piecz ok. 30 minut.
Przygotuj miodowy syrop: wymieszaj cukier ze 100 ml wody, miodem, skórką i sokiem z limonki. Gotuj syrop, aż cukier się rozpuści. Posmaruj nim ostudzone ciasto.
Czas przygotowania: 40 minut (+ 30 minut pieczenia) • 10 porcji • 474 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.Źródło: Olivia