Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodzianki z kruszonką"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1358
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1166
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1358
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1166
Składniki
Jagody połącz z mąką ziemniaczaną oraz łyżką cukru. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Mleko podgrzej i ciepłe wymieszaj z czterema łyżkami cukru, jednym całym jajkiem oraz żółtkiem.
Dodaj przesianą mąkę, suche drożdże (jeśli używasz świeżych, wcześniej przygotuj z nich zaczyn), sól, przestudzone masło i wyrób gładkie ciasto (nie powinno się kleić). Odstaw je w ciepłe miejsce, aż urośnie i podwoi objętość.
Ciasto ponownie szybko zagnieć i podziel na 10-12 równych części. Uformuj okrągłe bułeczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim bułeczki, zachowując między nimi spore odstępy. Odstaw jeszcze w ciepłe miejsce, by urosły.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj oba rodzaje cukru oraz płynne masło i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki zrób w każdej wgłębienie, (przyciskaj szklankę mocno do samej blaszki). We wgłębieniach ułóż jagody.
Brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i obficie posyp kruszonką. Piecz 20-25 min w temperaturze 190° C. Studź je na kratce.
Bułeczki możesz nie tylko posypać kruszonką, ale też odrobinę polukrować.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie