Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodzianki z kruszonką"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 715
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 715
Składniki
Jagody połącz z mąką ziemniaczaną oraz łyżką cukru. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Mleko podgrzej i ciepłe wymieszaj z czterema łyżkami cukru, jednym całym jajkiem oraz żółtkiem.
Dodaj przesianą mąkę, suche drożdże (jeśli używasz świeżych, wcześniej przygotuj z nich zaczyn), sól, przestudzone masło i wyrób gładkie ciasto (nie powinno się kleić). Odstaw je w ciepłe miejsce, aż urośnie i podwoi objętość.
Ciasto ponownie szybko zagnieć i podziel na 10-12 równych części. Uformuj okrągłe bułeczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim bułeczki, zachowując między nimi spore odstępy. Odstaw jeszcze w ciepłe miejsce, by urosły.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj oba rodzaje cukru oraz płynne masło i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki zrób w każdej wgłębienie, (przyciskaj szklankę mocno do samej blaszki). We wgłębieniach ułóż jagody.
Brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i obficie posyp kruszonką. Piecz 20-25 min w temperaturze 190° C. Studź je na kratce.
Bułeczki możesz nie tylko posypać kruszonką, ale też odrobinę polukrować.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie