Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Królewski kalafior"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 125
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 125
Składniki
Kalafior podziel na różyczki, umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Ryż ugotuj wg wskazań na opakowaniu i przestudź. Pieczarki umyj, pokrój w talarki, marchew w zapałkę, a cebulę i paprykę w kostkę. Seler obierz i pokrój w kawałki. Całość podsmaż. Mięso dopraw pieprzem, czosnkiem i bazylią, dodaj mleko i wyrób masę.
Każdą różyczkę (kapelusz) kalafiora obłóż porcją mięsa. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą ziołową i wymieszaj z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i dodaj ryż. Na tej warstwie rozłóż pieczarki i warzywa, potem różyczki kalafiora. Ser pokrój w kostkę i posyp zapiekankę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C 25-40 min.Źródło: Tele Tydzień