Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec świąteczny

Makowiec świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 5629

świąteczne i pyszne :)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec świąteczny

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej tak, żeby było dość ciepłe, ale nie wrzące. Przelej do wysokiego naczynia albo większej miseczki. Dodaj do niego łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże - zamieszaj. Poczekaj, aż mieszanka wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie roztrzep jajka i dodaj do nich cukier (jeśli wolisz, aby ciasto było słodsze możesz dodać więcej cukru niż w moim przepisie). Masło rozpuść w garnuszku na bardzo małym ogniu - trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Mąkę wymieszaj z masą jajeczną i drożdżami z mlekiem. Teraz najtrudniejsze - masę trzeba wyrobić! Kiedy mąka, jajka i drożdże się połączą w jednolite ciasto dodaj masło i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby odchodzić od rąk - niestety to kwestia czasu. Im dłużej wyrabiasz tym to sprytne ciasto bardziej odchodzi :) Tak to już jest, trzeba się z nim trochę pomęczyć. Kiedy już odchodzi albo masz już serdecznie dość wyrabiania odłóż ciasto w jakieś ustronne miejsce do wyrośnięcia - wystarczy pół godziny. Kiedy ciasto już wyrośnie. Powinieneś je powtórnie zagnieść. Następnie musisz je rozwałkować na grubość powiedzmy 1-1,5 cm, ciasto powinno przybrać kształt prostokąta. Na tak przygotowaną bazę nakładaj masę makową cienką warstwę - następnie zwiń całośći przełóż to formy - wysmarowanej masłem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nana 19 marca 2013 ot, mi przepis ....gotowa masa.........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń