Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 742
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15157
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45528
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 742
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15157
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45528
Składniki
Mleko podgrzej tak, żeby było dość ciepłe, ale nie wrzące. Przelej do wysokiego naczynia albo większej miseczki. Dodaj do niego łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże - zamieszaj. Poczekaj, aż mieszanka wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie roztrzep jajka i dodaj do nich cukier (jeśli wolisz, aby ciasto było słodsze możesz dodać więcej cukru niż w moim przepisie). Masło rozpuść w garnuszku na bardzo małym ogniu - trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Mąkę wymieszaj z masą jajeczną i drożdżami z mlekiem. Teraz najtrudniejsze - masę trzeba wyrobić! Kiedy mąka, jajka i drożdże się połączą w jednolite ciasto dodaj masło i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby odchodzić od rąk - niestety to kwestia czasu. Im dłużej wyrabiasz tym to sprytne ciasto bardziej odchodzi :) Tak to już jest, trzeba się z nim trochę pomęczyć. Kiedy już odchodzi albo masz już serdecznie dość wyrabiania odłóż ciasto w jakieś ustronne miejsce do wyrośnięcia - wystarczy pół godziny. Kiedy ciasto już wyrośnie. Powinieneś je powtórnie zagnieść. Następnie musisz je rozwałkować na grubość powiedzmy 1-1,5 cm, ciasto powinno przybrać kształt prostokąta. Na tak przygotowaną bazę nakładaj masę makową cienką warstwę - następnie zwiń całośći przełóż to formy - wysmarowanej masłem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.