Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek kawowy z marmoladą na kruchym spodzie"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem ze szczyptą soli. Dodaj 20 dag schłodzonego masła oraz 10 dag cukru. posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko oraz śmietanę.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, kawałek odłóż. Z reszty uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Odłóż na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Przełóż na blachę do pieczenia (lub do prostokątnej foremki), ponakłuwaj gęsto widelcem.
Odłożone wcześniej, miękkie ciasto umieść w rękawie cukierniczym. Wyciśnij ozdobny rant wokół placka.
Środek przykryj folią aluminiową i obciąż suchym grochem. Piecz na złoty kolor w temp. 180 stopni (15-20 minut). Wyjmij, posmaruj marmoladą i pozostaw do ostudzenia.
W rondelku rozpuść pozostałe 10 dag masła. Wymieszaj mleko z kawą rozpuszczalną, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej 50 ml wrzątku, zmiksuj.
Dodaj schłodzone masło. Wymieszaj. Wylej na wierzch mazurka. Udekoruj ozdobami z czekolady oraz lukrem.
Czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal; cena 1,40 zł.Źródło: Świat kobiety