Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek kawowy z marmoladą na kruchym spodzie"
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 118
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 566
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 101
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 118
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 566
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 101
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem ze szczyptą soli. Dodaj 20 dag schłodzonego masła oraz 10 dag cukru. posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko oraz śmietanę.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, kawałek odłóż. Z reszty uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Odłóż na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Przełóż na blachę do pieczenia (lub do prostokątnej foremki), ponakłuwaj gęsto widelcem.
Odłożone wcześniej, miękkie ciasto umieść w rękawie cukierniczym. Wyciśnij ozdobny rant wokół placka.
Środek przykryj folią aluminiową i obciąż suchym grochem. Piecz na złoty kolor w temp. 180 stopni (15-20 minut). Wyjmij, posmaruj marmoladą i pozostaw do ostudzenia.
W rondelku rozpuść pozostałe 10 dag masła. Wymieszaj mleko z kawą rozpuszczalną, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej 50 ml wrzątku, zmiksuj.
Dodaj schłodzone masło. Wymieszaj. Wylej na wierzch mazurka. Udekoruj ozdobami z czekolady oraz lukrem.
Czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal; cena 1,40 zł.Źródło: Świat kobiety