Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewane rogaliki

Nadziewane rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 2131

są przepyszne, a co najważniejsze szybko i łatwo się je robi:)

Składniki

  • mleko, 1/2 litra
  • drożdże, 10 dag
  • cukier waniliowy, 1 sztuka
  • cukier, 3/4 szklanki
  • jajka, 5 sztuk
  • margaryna, 3/4 kostki
  • sól, szczypta
  • mąka, 1,5 kg
  • kram czekoladowy, (można użyć też dżem, marmoladę lub budyń)
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Nadziewane rogaliki

Przygotowanie

  1. Z 1/2 l mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto.

  3. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy i znów dzielimy na 8 części (8 trójkącików). Na każdą część nakładamy krem czekoladowy (bądź też inne nadzienie) i zwijamy w rogaliki.

  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w temp. ok.180 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń